ITTHON

Kékszalag Különszám itt


Csoki Kupa

Eredmények a cikk alján!



Fitout Asso Bajnokság

Szerdán kezdődött és vasárnappal fejeződött be az évad legfontosabb ASSO eseménye az Országos Bajnokság. Örvendetes, hogy az idén egy új egység - a rég nem látott Tomahawk - is nevezett a bajnokságra, valamint a Yuppie új legénysége is beköszönt az utolsó napra, ám így is "csak" 13 egység nevezett ebben az évadban.

A szombati naptól eltekintve ideális időjárás várta a versenyzőket és a verseny rendezők nagyszerű szakmai munkával, nyolc jó futamot bonyolítottak le a résztvevők részére. Változatos szélviszonyokat mindenki próbálta a maga oldalára állítani, ki öt fővel rajtolt és a bőszeles szakaszokban bízott, ki a súly korlát maximális kihasználását tartotta szem előtt, ők a creuz-os szakaszokban hoztak a mezőnyön.

Végül négy nap után, rettentő szoros közdelemben és a tavalyi évhez kísértetiesen hasonló sorrend alakult ki az élen. Az idei magyar bajnok a Fantomasso csapata lett, Majtényi Szabolcs kormányzásával. Második lett a Nyári Zsolt vezette Peecasso csapata és a bronzérmet idén is a Detre Szabolcs vezette Infla Deus csapat nyerte.

A nagyszerű rendezésnek köszönhetően - amit köszönünk a THE Csapatának - remélhetőleg minden résztvevő jól érezte magát, valamint érdekes jó futamokban volt része.

Köszönjük a kiváló szervezést és a részvételt az idei bajnokságon.

Eredmények a cikk alján!



RS Feva Eurocup

Eredmények a cikk alján!


Klasszikus Kupa

A hétvégén került megrendezésre a Balaton talán egyik leggyönyörűbb versenye, a Klasszikus Kupa. A Kereked Vitorlás Klub által rendezett verseny igazán egyedülálló lehetőség arra, hogy együtt láthassuk a Balaton legrégebbi hajóit, hajóosztályait.

Részletek:
https://porthole.hu/cikk/12365-klasszikus-kupa-2019

Eredmények a cikk alján!


Bahart Regatta III

Borult a papírforma, kis csapatok, családok a dobogón, remek időben ismét nagyot vitorlázott a mezőny. Kellemes családi regatta a Balaton középső „medencéjében”. A reggeli szélviszonyok és a meteorológia előrejelzése sem volt túl biztató a tó középső részére, azonban a rendezők reménykedtek, hogy talán a rövid pálya a délutánra végigmegy. Szombaton reggel közel 70 egység fegyelmezetten, de kiélezett helyzetekkel tarkított rajtjával 10 órakor indult a verseny. A rajt után a Nautic családd legújabb típusa, a Soponyai Géza építette és kormányozta aranysárga NAU-TEN, azonnal az élre állt. Nem kellett sokat gondolkodni, a 3-5 kts közötti délnyugatias szélben, a lellei BH. kikötő előtt lévő első pályajelet egy takkon lehetett elérni.

Részletek:
https://porthole.hu/cikk/12363-bahart-regatta-iii-balatonszemes-20190706



Johan Anker Kupa - Dragon Flottabajnokság

Két napja vitorláznak Balatonfüred előtt a Dragonok a Johan Anker Kupa - Getronics Nagydíjon. Kedden és szerdán is három-három futamot tudtunk rendezni, kedden 8-10 csomós kellemes északnyugati szélben. Szerdán csapkodós, lyukas, de lényegesen erősebb front mögötti szél és gyönyörű napsütés várta a versenyzőket. A forgolódós szél sokakat megtréfált, néhány vízbeesés, vízbekanalazás és sajnos egy ujjtörés is mutatta, hogy komoly volt az idő. Mértek 27 csomós befújást is, de néha 6-8 csomóra esett vissza...



Olympic Regatta

Több mint 100 hajó, öt osztályban versenyzett a hétvégén Tihanyban: Finn, Laser Standard, Laser Radial, Laser 4.7 és 420-as osztályokban álltak rajthoz a versenyzők. Három nap változatos időjárásban, változatos futamokban, inkább nagy szelekben, sportos, dolgos verseny volt.

Eredmények a cikk alján!


Széchenyi Regatta

A hétvégén rendeztük meg az egyik legrégebbi versenyünket, a Széchenyi Regattát az egyik legtradicionálisabb hajóosztálynak, a Kalóz vitorlázóinak. Az egész hetet jellemző hidegfront miatt kissé alacsony hőmérséklet, de annál bőségesebb szél várta a versenyzőket. Ennek megfelelően 11 egység nevezett a megmérettetésre, köztük a magyar bajnok Fluck Benedek-Székely-Gyökössy Szabolcs páros.

Szombaton 3 erős szeles futam tette próbára a versenyzőket, míg vasárnap újabb 2 futamot sikerült megrendezni. A regattát a várakozásoknak megfelelően a bajnoki címvédő Fluck Benedek-Székely-Gyökössy Szabolcs egység nyerte, viszont nagy büszkeség, hogy a második helyen a hazai hajó, Gmeiner István-Kő Tamás végzett, megelőzve a harmadik Mohos Gábor-Molnár Veronika kormányozta hajót.
Mindenkinek gratulálunk és örülünk, hogy ismét vendégül láthattuk ennek a hagyományos osztálynak a legjobbjait!

Eredmények a cikk alján!



Fehér Szalag

Nagy csatában és a verseny végére leálló szélben, esős időben a Litkey Farkas kormányozta Prevital nevű katamarán nyerte a Balaton keleti medencéjében szombaton megtartott Fehér Szalag GeneralCom Nagydíjat. A klasszikus hajóknak kiírt 22. Izsák Szabolcs Emlékversenyen, azaz a Classic Roundon pedig a Pomucz Tamás kormányozta Capella 70-es cirkáló szerezte meg az első helyet.

Részletek:
https://porthole.hu/cikk/12375-a-prevital-nyerte-a-kekszalag-foprobajat

Visszanézhető a verseny itt:

https://kwindoo.com/tracking/10074-feher-szalag-generalcom-nagydij-2019?race_id=13645&timestamp=1563001200

Eredmények a cikk alján!


Horváth Boldizsár Emlékverseny

48 hajó nevezett az idei Horváth Boldizsár Emlékversenyre, amelyből végül 36 hajó bátorkodott elrajtolni a Balatonfüred előtti vízterületen. A megcsappant mezőny nem csalódott – remek időjárási viszonyok mellett, mindenki szintidőn belül teljesítette a Balatonfüred – Paloznak – Tihany – Hajógyári-öböl – Balatonfüred útvonalat.

Részletek:
https://porthole.hu/cikk/12378-az-opel-fifty-fifty-nyerte-a-horvath-boldizsar-emlekversenyt

Eredmények a cikk alján!



Piarista Kupa

A Piarista Vitorlázó Egyesület profilja az iskoláiból érkező gyerekek nyári táboroztatása. Az elmúlt években működő útvonalat élesztették újra a szervezők, hiszen több sikeres Laser Pico verseny volt az elmúlt 5 évben. Sajnos utoljára 2017-ben volt Laser Picok számára verseny, így újra kell építeni ezt az utat. A táboros gyerekeket, akik még nem is igazolt versenyzők ilyen módon be lehet vonni a versenyvitorlázás vérkeringésébe.

Részletek:
https://porthole.hu/cikk/12377-balatonberenyben-folytatodott-a-junior-balaton-kupa

Eredmények a cikk alján!


Kékpántlika

Az utánpótlás versenyzők „Kékszalagjára”, a Kékpántlikára hat hajóosztályban közel félszáz hajó nevezett. A versenyrendezőség a frissebb, 6-9 csomós szélben a hosszabb pályát tűzte ki, így a mezőny az Ótihanytól délre, nagyjából a Limnológiai Intézet elé tett első bóját kerülte, onnan a hajógyári öbölben elhelyezett pályajel következett, majd a füredi befutóra fordultak a hajók.

Részletek:
https://porthole.hu/cikk/12382-kekpantlika-29er-29er-420-420

Eredmények a cikk alján!


Decathlon Kupa

A hazai Optimist ranglistaversenysorozat harmadik állomásának a Fertő tó adott otthont, mi rendeztük Decathlon Kupa Optimist Ranglistaversenyt. A regattára 7 országból összesen 114 versenyző érkezett, vendégül láttuk a hazai mezőnyön kívűl cseh, dán, német, osztrák, szerb és szlovák vitorlázókat is. A három nap alatt 4 kvalifikációs és egy döntő futamot sikerült megrendezni korrekt szélviszonyok között.



Csapatunk remekül helytállt a hazai regattán, mindenki a mezőny első 20%-ban végzett!
Eredmények hazai szempontból (114 induló): Jandl Rómeó 9., Koch Péter 16., Pécsi Koppány 20. és Völler Hanna 23. (2. ifjúsági lány)
Eredmények: 1. Tóth Attila (SVE), 2. Borda Levente (SVE), 3. Héder Benedek (SVE), 4. Kis-Szőlgyémi Soma (Kereked), 5. Bite Pál (Kereked), 6. Demjén Olivér (BYC).

Eredmények a cikk alján!


Spari Kupa

Hogy örültek volna a Kékszalagosok egy ilyen napnak csütörtökön !

De pályaversenyt rendezni 29 és Laser osztálynak lehetetlen. Reggel parti halasztás, folyamatosan figyeljük a meteorológiát, délutánra D-i szélet jósol. 11 tájban megjön a déli bríz, vízre. Kitűzzük a pályát, sikeres rajt, az első szakasz  közben ismét felszívódik a szél. Irány a part. 2 óra körül ismét dél felöl kezd zöldülni a víz, Vízre, ki sem várjuk az egy órát, mindenki a rajtvonal közelében. A 29er mezőny még elmegy egy fél szakaszt, de már jön a nyugati. Vissza a mezőnyt. Módosítjuk a pályát, irány 270 fok. Mire kitűzzük az újat, már 300 fok a szél iránya, Módosítunk. Már 20-30 fok, Módosítunk, de már negyed hat. Befejezzük a napot N alatt A a jelzés. Irány ismét a part, Szedjük a bójákat fel, Az északi parton már harsog az északnyugati. Na nem baj, majd holnap, hétfőn, 10 órakor. Tehát a tegnapi eredmény érvényes.

A harmadik versenynap, a hétfő is halasztássalindult, igaz a rajthajó a vízről adta a jelzést, hogy szél esetén hamarébb mozdulhasson a parton várakozó mezőny. Dél tájban enyhe keleti fújdogált, behúzódtunk a pályával a szántódi öbölbe. a “Csőből” kifújó keleti szél itt a legerősebb és itt szívódik fel legkésőbb. Nem szakadtak a vitorlák és borulások sem voltak, a leálló szélben 2 kis futamot sikerült rendezni.  Így már kiesővel számolhattuk a végeredményt

Eredmények a cikk alján!


Timu Emlékverseny

Eredmények a cikk alján!



KÜLFÖLD

Megvan a harmadik tokiói kvóta: Laser VB Japánban!!!

Újabb hajóosztályban kvalifikált a tokiói olimpiára a magyar vitorlázás, a japán Sakaiminatoban rendzett Laser Standard világbajnokságon kiosztható 5 újabb olimpiai kvóta egyikét a 20. helyen végzett Vadnai Benjamin szerezte meg. Benjamin a verseny során végig kvótás helyen állt, a legjobb pozíciója az első nap utáni 5. volt, a legrosszabb a 21., a mindent eldöntő utolsó versenynap előtt a 16. helyen állt. A döntő utolsó két futamában 20. és 39. helyeket ért el, amivel az összetett listán végeredményben a 20. helyen végzett. Testvére Vadnai Jonatán a verseny 11. és 12. futamában a 26. és a 36. helyeken futott célba, így ő a 31. helyen zárta a világbajnokságot.

Részletek:
https://porthole.hu/cikk/12358-jol-kezdtek-a-vb-t-a-vadnai-testverek
https://porthole.hu/cikk/12360-tovabbra-is-az-elmezonyben-a-vadnai-testverek-japanban
https://porthole.hu/cikk/12361-mindket-magyar-hajo-az-arany-csoportban-a-laser-vb-n
https://porthole.hu/cikk/12364-a-dontoben-is-orzik-poziciojukat-a-vadnai-testverek
https://porthole.hu/cikk/12366-mindket-magyar-elorebb-lepett-a-laser-standard-vb-n
https://porthole.hu/cikk/12367-itt-a-harmadik-tokioi-kvota-vadnai-benjamin-szerezte-meg

https://2019worlds.laserjapan.org/standard/results/


18 ft Skiff Open EB


 Nacra17 osztály junior világbajnokság

Virág Flóra és Molnár Dávid a hatodik helyen zárta a Norvégiában rendezett Nacra17 osztály junior világbajnokságát. A vébén összesen 15 futamot vitorlázott a részt vevő kilenc csapat. Nyert az olasz Ugolini-Giubilei kettős a dán Saouma-Pedersen-Borreskov és a német Mühle-Mackenbrock csapatok előtt. A magyar csapat legjobb futameredménye 2., a legrosszabb UFD volt. A részletes eredménylista szerint a győztes és a második helyezett ellépett a mezőnytől, kettejük között 3 pont döntött, a harmadik 21 ponttal következett.


Youth Sailing World Championships 

Több hajóosztályban is volt magyar induló Lengyelországban a világbajnokságon. A legjobb helyezést a Jenei Máté - De Jonghe Arthur páros szerezte meg 29er hajóosztályban, hetedikek lettek!

Részletek:

https://porthole.hu/cikk/12396-tobb-mint-biztato-eredmenyek-a-world-sailing-ifjusagi-vb-n

Eredmények itt:

http://www.worldsailingywc.org/results/2019_gdynia_pol.php


2019 Finn Silver Cup

Németh Domonkos a nagyon jó kezdés után végül is az U19-esek között az 5. helyen fejezte be a junior VB-t Anzio-ban.

Részletek:

https://porthole.hu/cikk/12385-nemeth-domonkos-5-az-u19-kozott-a-finn-junior-vb-n

Eredmények itt:

http://2019.finnsilvercup.org/results-day-4/


Laser Radial Világbajnokság

Érdi Mári 23. helyen zárta a Világbajnokságot. 

„Csalódott vagyok, a 23. helyen végeztem a világbajnokságon. Csalódott vagyok, mert tudom, hogy képes vagyok jobb eredményre”- kommentálta Érdi Mári az eredményt.

Az utolsó napon két futamot bonyolítottak le a vébén, ezeken Mári a 39. és a 44. helyeken futott célba. „Készen álltam küzdeni a mai napon. A pontok nagyon közel voltak, akár dobogós helyig is feljöhettem volna, ha minden összejön. Nagyon jól indítottam az első futamban, felértem ötödiknek az első bójához. A második kreuzban okosan vitorláztam, nem kockáztattam. Mentem a mezőnnyel. De ekkor egy olyan dolog történt amit nem tudom, mikor fogok feldolgozni. A szél elállt, ahol voltunk és azok az emberek, akik utolsó helyen vették a hátszél kaput, hirtelen vezető pozícióba kerültek. Nem nagyon értem ezekben a pillanatokban, hogy egyáltalán minek edzünk olyan keményen...”

Részletek:

https://porthole.hu/cikk/12390-erdi-mari-csaknek-20-helyet-javitott-a-vb-n

https://porthole.hu/cikk/12392-erdi-mari-a-23-helyen-zarta-a-vilagbajnoksagot

Eredmények:

https://2019worlds.laserjapan.org/radial/results/women/


Szamódy Tamás 8. a WASZP EB-n

Rekordszámú résztvevővel indult a WASZP Európa-bajnokság a Garda-tavi Malcesinében. A 94 főt számláló mezőnyben 14-től 55 éves korig kicsik és nagyok együtt küzdöttek a Garda-tó egyik legszebb helyén.

Részletek:

https://byc.hu/szamody-tamas-8-a-waszp-eb-n/

Eredmények itt



Fotó: Cserta Gábor (MVSz), Farkas Dávid, Mag Andrea, Martina Orsini, Robert Deaves, Kollmann András, Szántó Áron, Török Brigi, Schuman Ádám Ónix, NAU370RUN, Fertő-tavi Vitorlás Szövetség, Spartacus.hu

Forrás: Fertő-tavi Vitorlás Szövetség, THE, Magyar Dragon Szövetség, asso99.hu, Hunsail.hu, Kekszalag.hu, Spartacus.hu


 A Körkapcsolás híreit a KWINDOO vitorlásverseny rendező és nyomkövető alkalmazás támogatásával hozzuk el.