Ezek azok a napok, amikor már Karácsonyra készülünk, egymásra figyelve, várakozással hangolódunk az év legcsodálatosabb ünnepére, rájövünk, hogy mennyire jó is együtt lenni, és figyelni egymásra.
Ilyenkor akarva-akaratlanul is visszatekintünk a 2011-es évre, és egy képzeletbeli leltárt készítünk tetteinkről, eredményeinkről és emberi kapcsolatainkról, eredményeinkről és esetleges kudarcainkról, azok tanulságairól.
Nézzünk vissza mi is, és vegyük górcső alá a Balatonfői Yacht Club Vendégeinek legkedveltebb ételeit, eseményeit.
Idén is arra helyeztük a legnagyobb hangsúlyt, hogy a lehető legszélesebb vendégkör igényeinek feleljünk meg a lehető legjobban.
Napi Ajánlatunkban azon igyekeztünk, hogy a házias, otthoni ízek kedvelői megtalálhassák a legkedveltebb ételeiket.
Természetesen a kifinomult, professzionálisabb és igényes fogások kedvelői sem panaszkodhattak, mert a tematikus gasztronómiai hétvégéinken ki-ki megtalálhatta a számára legmegfelelőbb és legizgalmasabb fogást.
Mint séf, idén is fontosnak tartottam, hogy a konyha és a vendég között található képzeletbeli falat , módszeresen lebontsam, eltüntessem.
Hiszek abban, hogy a közelebbi kontaktus mindkét fél számára hasznos és gyümölcsöző, ha őszintén állunk oda a Vendég asztalához, ajánlva egy arra a napra kitalált fogást, vagy esetlegesen megvendégeljük egy különleges üdvözlőfalattal, vagy az éppen aktuális „kísérleti fogás" tesztelésére kérjük fel.
De hogy ne csak beszéljek itt az ételekről, most csokorba szedem azokat, melyeket az idei nyáron leginkább kedveltek a hozzánk betérők.
Jelen cikkem eltér abban, hogy nem tartalmaz receptleírást, de ha valakit mégis legyőzhetetlen kíváncsiság hajt, hogy megszerezze a receptúrát, akkor konyhánk ajtaja nyitva áll előttük is.
Az egyik legkedveltebb üdvözlő falat:
Dijoni lencsepástétom,koriander pestoval
A meleg nyári napok legtöbbet szereplő salátája, mely minden korosztály kedvencévé vált:
Vaslapon grillezett gomolya sajt, ropogós vitaminsalátával, bacon chips-el
Hideg előételek közül nagy sikert tudhat magáénak:
Bulgur-kuszkusz saláta, pármai sonkával és konfitált paradicsommal
Napi ajánlatunkban tabukat is döntögettünk, így bizonyítottuk be, hogy érdemes új esélyt adni olyan ételeknek is,melyekről azt hittük,hogy mi nem is kedveljük.
Annyi pozitív visszajelzést régen kaptam, mint ezután a leves után.
Szenzációs felfedezés!
Lehet szeretni a spenótot!
Parajleves, posírozott lágytojással és kecskesajt chips-el
Persze volt, amikor a szakács öncélú, kísérletezése is tányérra került. Meggyőződésem, hogy ismét bizonyítást nyert, hogy szakmaszeretet és nyersanyagismeret nélkül nincs eredmény valamint, hogy először a szemünkkel értékelünk.
Azt gondolom, ebben az esetben sem volt sok szégyenkeznivalónk.
Szezámmagon sült vajhal filé,paszternákpürével, blansírozott zöldséggel
Egy olyan leves, melyet csak az nem kedvel,aki még nem is kóstolta!
Currys sárgaborsóleves, füstölt lazaccal és tökmagolajjal
A nemzetközi fogások zászlóshajójának kétségkívül a következő étel bizonyult:
Friss gyömbéren sült csirkefalatok, mogyoróval és zöldségekkel, basmati rizzsel
A magyaros ízek rajongói számára pedig a következő fogás bizonyult a legkedveltebbnek:
Lassan sült tarja, paprikás burgonya körettel, kolbásszal
Ennyi főétel után gondoljunk az édes szájúakra is.
Nem kell túlragoznom, elég ha a nevét leírjuk, mindenki tudni fogja:
A legendás Római galuska, friss citromfűvel készítve, házi szamócaöntettel, gyümölcsökkel
Remélem, hogy ez a kis képes visszatekintés minden nálunk megfordult Vendégben kellemes és jó emlékeket és élményeket idéztek fel.
A következő évben is azon dolgozunk, hogy egy év végi visszatekintéskor hasonló érzéseket idézzünk fel.
Őszinte tisztelettel köszönöm meg magam és munkatársaim nevében, hogy minket választottak, bizalmukkal megtiszteltek bennünket.
Mindenkinek Boldog, Békés Karácsonyi Ünnepeket és Sikerekben, Eredményekben Bővelkedő Új Esztendőt Kívánunk!
Jóízű üdvözlettel:
Kocsis Bálint
Konyhafőnök
www.bfyc.hu
Kocsis Bálint