Horvát konyha. Milyen is az?
Kicsit olasz, kicsit halas és nagyon tengeri. Ezen hatások alapján kialakult gasztronómiai kínálat, és nyersanyaghasználat jellemzi. Nem túl kifinomult, hanem természetes egyszerű ízek dominálnak, de a nyersanyagok csak akkor lesznek egyszerűen is finomak, ha kiváló minőségűek.
Gondolok itt a tintahalra,vagy az igazán finom ajvárra.
Ha egy tematikus hétvégére készülök, már előtte két héttel megkezdődik a küzdelem a beszállítókkal, akik a nyersanyagokat hozzák a konyhára. A paprika csak kemény lehet az ajvárhoz, a tintahal pedig csak vastag húsú. Ezeken a napokon a szállítók kíváncsian várják a konyhafőnök reakcióját, hogy megfelel-e neki, vagy visszaküldi az árut.
Minek a nagy felhajtás? -szokták mondani.
Ilyenkor mindig elmondom nekik, hogy miért. Érthetően, röviden. Megéri konfrontálódni a későbbi sikerekért.
Remélem, hogy szándékaim a tányéron is érezhetőek lesznek és sok elégedett arc fogja azt mondani, miután letette az evőeszközt a tányérjára és nagyot sóhajtva,hogy? -Hát ez igazán jó volt, jólesett.
De hogy ne csak beszéljünk róla,hanem a tettek mezejére lépve készítsünk el egyet a hétvégi fogások közül.
Olyan receptet választottam, melyhez nem kell konyhafelszerelés, hi-tec berendezések, nem kell serpenyő, sőt még tűzhely sem mivel ezek a „logisztikai" feltételek gyakran hiányosak a nyaraláson.
Tábortűz mellett, faszénen vagy egy szalonnasütés alkalmával egyszerűen, gyorsan elkészíthető. Ja, még valami. Nem kell utána mosogatni.
Branzino fólia alatt sütve:
Fogunk egy egész branzinót (aki mellett ott a tenger, az onnan fogja frissen), megtisztítjuk.
Hasüregét megtöltjük friss kakukkfű, sárgarépa, hagyma, kapri és paprika keverékéből készült töltelékkel, egy kis olívaolajjal meglocsoljuk, és fóliába csomagoljuk.
Miután idáig eljutottunk, berakjuk a sütőbe, parázsba, faszénre vagy bármilyen természetes eredetű tűzforrásba. Vulkán nem javasolt!!!
15-20 perc sütés után kibontjuk, elalélunk az illatától, fülig érő szájjal elfogyasztjuk és miután végeztünk, összegyúrjuk a fóliát és a szemetesbe dobjuk.
Úgyhogy irány az Adria, én is megyek,majd a tányéron találkozunk.
Jóízű üdvözlettel:
Kocsis Bálint
Konyhafőnök
bfyc.hu
Kocsis Bálint