Hogy ez mennyire nincs így, legyen bizonyíték jelen írásom, amikor is egy nyersanyagból többféle fogást mutatok be.
A rizs legtöbbünknek csak egy köretet jelent, melyet valami bundázott ételhez készítünk.
Pedig a rizs több mint köret.
Többféle fajtája és típusa létezik, tápanyagai pedig táplálkozás-élettanilag fontosak, hasznosak.
Megkülönböztetünk besorolás szerint „A" és „B" típusút, fajta és származás szerint pedig Jázmin rizst, melynek illata összetéveszthetetlen, és a kínai konyha egyik megkerülhetetlen élelmiszere.
De ha a keleti országoknál tartunk, akkor legalább ugyanennyire fontos a Basmati típusú, mely az indiai és a thai-konyha egyik legkedveltebb élelmiszere (itt jegyzem meg, hogy nekem is a kedvenc típusom).
Friss gyömbéren készült szárnyasfalatok ropogós zöldségekkel, szójával és mogyoróval, basmati rizs körettel
Risotto-trio, alla BFYC:
Risotto pomodoro garnélával,
Risotto spinachi vajhallal
Risotto Formaggio Cozze
Olaszország is a rizs, mint nyersanyag hazája.
Itt teljesen más jellegű fogásokat készítenek belőle. Sok szempont alapján is különböznek keleti testvéreiktől. Legkedveltebb típusai az Arborio és Carnaroli risotto rizs. Ez a típus más tulajdonságokkal bír nedvszívó, méret- és alakbeli jellemzői alapján.
Spárga risotto kucsmagombával, proseccoval illatosítva
Nem beszéltünk még a barna rizsről, a vadrizsről vagy más néven indián rizsről, melynek jellegét feldolgozottsági foka adja. Az egészséges táplálkozás szempontjait figyelembe véve az utóbbiak tartoznak egyértelműen a fogyasztandóak közé.
Zárásként pedig egy desszert, mely szintén rizsből készült:
Habos tejberizs friss bazsalikommal, vaníliával készült erdeigyümölcs lekvárral
Hozzávalók:
Carnaroli rizs 0,4 kg
Habtejszín 0,15 l
Főzőtejszín 0,15 l
Tej 2,8% 1 liter
Méz 0,15 l
Friss bazsalikom, só, vaj, citromhéj
Vaníliás erdeigyümölcs-lekvár 4 adag
A tejet, főzőtejszínt, sót, mézet összekeverjük, s ebben 40 perc alatt, lassú tűzön megfőzzük a rizst, míg teljesen megpuhul, de szemcseformáját még megtartja.
A habtejszínből kemény habot verünk, és a kihűtött rizshez keverjük a frissen aprított bazsalikommal.
Pár órára hűtőbe tesszük, és kehelyben szervírozzuk a vaníliás gyümölcslekvárral.
Konyhánk elérhető az egyik ismert közösségi oldalon is:
Facebook/balatonfői konyha site alatt.
Jóízű üdvözlettel:
Kocsis Bálint
www.bfyc.hu
Kocsis Bálint