Hogy ez mennyire nincs így, legyen bizonyíték jelen írásom, amikor is egy nyersanyagból többféle fogást mutatok be.

A rizs legtöbbünknek csak egy köretet jelent, melyet valami bundázott ételhez készítünk.

Pedig a rizs több mint köret.

Többféle fajtája és típusa létezik, tápanyagai pedig táplálkozás-élettanilag fontosak, hasznosak.

Megkülönböztetünk besorolás szerint „A" és „B" típusút, fajta és származás szerint pedig Jázmin rizst, melynek illata összetéveszthetetlen, és a kínai konyha egyik megkerülhetetlen élelmiszere.

De ha a keleti országoknál tartunk, akkor legalább ugyanennyire fontos a Basmati típusú, mely az indiai és a thai-konyha egyik legkedveltebb élelmiszere (itt jegyzem meg, hogy nekem is a  kedvenc típusom).

 

Friss gyömbéren készült szárnyasfalatok ropogós zöldségekkel, szójával és mogyoróval, basmati rizs körettel

 

Risotto-trio, alla BFYC:

Risotto pomodoro garnélával,
Risotto spinachi vajhallal
Risotto Formaggio Cozze 

 

Olaszország is a rizs, mint nyersanyag hazája.
Itt teljesen más jellegű fogásokat készítenek belőle. Sok szempont alapján is különböznek keleti testvéreiktől. Legkedveltebb típusai az Arborio és Carnaroli risotto rizs. Ez a típus más tulajdonságokkal bír nedvszívó, méret- és alakbeli jellemzői alapján.

 

Spárga risotto kucsmagombával, proseccoval illatosítva 

 

Nem beszéltünk még a barna rizsről, a vadrizsről vagy más néven indián rizsről, melynek jellegét feldolgozottsági foka adja. Az egészséges táplálkozás szempontjait figyelembe véve az utóbbiak tartoznak egyértelműen a fogyasztandóak közé.

Zárásként pedig egy desszert, mely szintén rizsből készült:

 

Habos tejberizs friss bazsalikommal, vaníliával készült erdeigyümölcs lekvárral 

 

Hozzávalók:

Carnaroli rizs  0,4 kg
Habtejszín       0,15 l
Főzőtejszín  0,15 l
Tej 2,8%      1  liter
Méz             0,15 l
Friss bazsalikom, só, vaj, citromhéj
Vaníliás erdeigyümölcs-lekvár  4 adag

A tejet, főzőtejszínt, sót, mézet összekeverjük, s ebben 40 perc alatt, lassú tűzön megfőzzük a rizst, míg teljesen megpuhul, de szemcseformáját még megtartja.

A habtejszínből kemény habot verünk, és a kihűtött rizshez keverjük a frissen aprított bazsalikommal.

Pár órára hűtőbe tesszük, és kehelyben szervírozzuk a vaníliás gyümölcslekvárral.

 

Konyhánk elérhető az egyik ismert közösségi oldalon is:

Facebook/balatonfői konyha site alatt.

Jóízű üdvözlettel:
Kocsis Bálint
www.bfyc.hu

Kocsis Bálint